Met schappen vol pepernoten en ander snoepgoed is de verleiding soms lastig te weerstaan. Inmiddels weet ik dat het snoepgoed in de supermarkten me vaak even een geluksgevoel geeft, maar meestal wordt dat gevoel al snel ingehaald door een suikerdip, opgeblazen gevoel of huiduitslag. Met dit eenvoudige receptje maak je een verantwoorder snoepgoed eenvoudig zelf. Naast dat het recept veel minder “zooi”  bevat, is zelf maken zoveel leuker en lekkerder. Een beetje roomboter moet kunnen vinden Sint en Piet… Ga jij voor de pepernoten of speculaas?

Ingrediënten:
• 100 gr speltmeel
• 75 gr amandelmeel
• 75 gr arrowroot (ekowinkel)
• 85 gr biologische roomboter in blokjes
• 125 gr kokosbloesemsuiker
• 1 eetlepel speculaaskruiden (ekowinkel)
• Snuf zout
• 3 eetlepels (plantaardige) melk
• extra nodig bij speculaas: halve amandelen ter garnering

Bereiding van het deeg:
Meng de bovenstaande ingrediënten in je keukenmachine tot er een mooie bal ontstaat. Voeg indien nodig wat extra melk toe.

  • Bereidingswijze voor speculaas: draai in je hand middelgrote bolletjes van het deeg en druk plat. Druk in het midden van je speculaasje een amandel. Bak ongeveer 50 minuten op 170 graden.
  • Bereidingswijze voor pepernoten: draai kleine bolletjes van het deeg en bak deze in 30 minuten op 170 graden knapperig.

*De baktijd kan (afhankelijk van je oven) iets afwijken….

 

Pin It on Pinterest

Share This