Een slow cooker is populair bij vleeseters.  Je kunt namelijk met een slow cooker  op heel eenvoudige manier taai vlees heerlijk mals stoven. Je doet ’s morgens het vlees in de slow cooker en als je ’s avonds thuiskomt, heeft het vlees de hele dag zachtjes gestoofd en smelt het op je tong. Maar tijden veranderen. Het is gezonder om minder vlees te eten en ook veel beter voor het milieu (om over het dierenwelzijn nog maar te zwijgen).Dat is geen reden om je slow cooker op Marktplaats te zetten. Je kunt namelijk ook heerlijke gerechten zonder vlees bereiden in de slow cooker. Groenten doen het namelijk geweldig in de slowcooker

Katy Holder, een Australische foodstylist heeft dit jaar een kookboek uitgebracht met 100 vegetarische recepten voor de slow cooker. De recepten laten zien dat de slow cooker in elke keuken thuishoort. Zeker als je een druk leven leidt, geeft de slow cooker rust en tijd om iets smaakvols op tafel te zetten. Het zijn allemaal eenpansgerechten en die passen prima in de koude jaargetijden. Maar er is ook een hoofdstuk warme salades en bijgerechten en die recepten smaken zeker in een warmer jaargetijde.

De recepten zijn eenvoudig met makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Bij elk recept staat voor hoeveel personen het recept is, wat de voorbereidingstijd is en wat de bereidingstijd is.  Mooie foto’s bij de recepten inspireren om aan de slag te gaan en je eigen eindresultaat te vergelijken met het bedoelde eindresultaat. De recepten zelf zijn afkomstig uit de wereldkeuken (zoals curry ’s en dahls, risotto en chili) maar ook van lekker dichtbij huis zoals de warme gerstsalade).

Zijn er ook minpunten. Zeker. De indeling in thema’s is redelijk overzichtelijk maar een hoofdstuk ‘gezinsfavorieten’ zegt mij niets. Misschien dat een Australiër gelijk snapt wat er mee bedoeld wordt, maar ik kan er niets mee. Wat verder opvalt  is dat bij de ingrediënten vooral gebruik wordt gemaakt van blikvoer. Bonen, linzen, tomaten, kikkererwten, kokosmelk, vrijwel alles komt bij haar uit blik. Dat is echt jammer. In steeds meer kookboeken wordt tegenwoordig ook het alternatief aangegeven dus de hoeveelheid droge bonen die je moet weken en wellen voor het recept. Dat maakt koken goedkoper, duurzamer (minder verpakkingsmateriaal) en vaak gezonder (minder toevoegingen zoals zout). Bij een enkel recept geeft ze het alternatief aan (waarschijnlijk omdat die bonen niet in blik verkrijgbaar zijn) maar waarom niet bij alle recepten? De bindwijze is een paperback. Dat hoeft geen probleem te zijn maar mijn exemplaar begon al na een week uit elkaar te vallen.

Pin It on Pinterest

Share This