Eenvoudig is niet hetzelfde als simpel

Tegenwoordig moet alles simpel zijn. Kijk maar eens naar de hoeveelheid titels van populaire kookboeken en tel de woorden ‘makkelijk’, ‘snel’, ‘simpel’. Zelfs een top kok als Ottolenghi heeft een kookboek met de titel Simpel op de markt gezet. Kennelijk willen we zo min mogelijk tijd en energie steken in de bereiding van onze voeding. Wat mij betreft is een simpel recept van Ottolenghi altijd nog te verkiezen boven een kant-en-klaar zakje van de Knorr of de Maggi.  Er gaat niets boven vers en puur. Toch roept de trend van ‘alles snel en simpel’ ook een onbehagen bij me op. Alsof het allemaal niets mag kosten.

Daar spreekt liefdeloosheid en weerstand uit. Weerstand tegen de tijd, de energie en het geld om een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten. Waarom eigenlijk? Er zijn maar een paar activiteiten in het leven die bij ons mens-zijn horen: dat is zingeving, voldoende slaap, bewegen, verbinden met onze medemens (we zijn nu eenmaal sociale wezens) en… eten. Voeding verdient meer dan alleen maar snel en simpel.

Die tijd en energie hoeven niet te zitten in een ingewikkeld recept met lastige technieken. Er is niks mis met eenvoudige maaltijden. Eenvoudige maaltijden kunnen volwaardig en smaakvol zijn. Het gaat om de bereidheid om tijd en aandacht te geven aan de keuze, de bereiding en het eten van je maaltijd. Om de bereidheid stil te staan bij de vraag hoe jij je verhoudt tot je eten.  Op die manier wordt het bereiden van je maaltijd ook een meditatieoefening. In plaats van een sprint te maken, kun je juist vertragen en je verdiepen in de vraag waar je lichaam om vraagt. Dat is helemaal niet simpel. Maar wel de moeite waard.

Pin It on Pinterest

Share This