Donna Hay is een Australische voedselstylist en schrijfster van kookboeken. Ik heb geen idee wat een voedselstylist is maar het klinkt als iemand die ervoor zorgt dat de voeding er goed uitziet. Dat kun je wel overlaten aan Donna Hay. Haar kookboeken zien er prachtig uit en de recepten zijn relatief simpel. Niet voor niets heeft zij een serie kookboeken geschreven onder de titel Basic tot Brilliance waarbij ze een basisrecept geeft met daarop wat meer complexe varianten. Nadat ik Basic to Brilliance Kids  (2018) had gekocht, gelezen en gebruikt begon bij mij de waardering. Als je een kookboek kunt schrijven voor kinderen waar volwassenen minstens zoveel van kunnen genieten, dan ben je in mijn ogen een kanjer. De vraag is nu wat de toegevoegde waarde is van haar recente uitgave WeekLight.

De titel is wat mij betreft misleidend. Er staan geen weekmenu’s in en de recepten zijn ook niet perse light. Een koekjesrecept met  onder andere 220 gram suiker, 80 gram ahornsiroop en 200 gr pure chocolade lijkt me heerlijk maar staat bij mij niet in de categorie Light. Waar de titel WeekLight op is gebaseerd is mij dan ook een raadsel. Het enige wat ik kan bedenken is, dat ze met Light bedoeld te zeggen dat het makkelijke recepten zijn maar dan had ‘easy’ of ‘simple’ meer voor de hand gelegen. Waarschijnlijk waren die termen al vergeven en besloot de afdeling Marketing dat WeekLight ook leuk klinkt. Maar laat die gekke titel je niet weerhouden om in de boekwinkel het boek eens in je handen te nemen en mee naar de kassa te lopen.

WeekLight staat boordevol heerlijke groenterecepten waarvan er veel laag in koolhydraten zijn.  Denk aan dit verband aan broccolideeg, bloemkoolrijst en groentebeignets. Ik ben geen voorstander van de hype om alle koolhydraten in de vorm van granen en knollen maar helemaal uit het menu te gooien, maar in de wereld van mag het ook ietsje minder heeft WeekLight wel veel heerlijke recepten en tips (ook volgens het concept Basic to Brilliance).  Meer traditionele recepten zoals Mac&Cheese en pizza pimpt ze op naar een meer moderne en voedzamere versie. Het is geen puur vegetarisch kookboek want er staan ook vleesrecepten in, maar staat wel vol met vegetarische recepten. Dat past in de huidige tijd waar we op zoek zijn naar een voedingspatroon met minder vlees.

WeekLight is gewoon een leuk kookboek, uitgevoerd met een zachte kaft. Ben je gecharmeerd van haar stijl, dan is dit kookboek een mooie aanvulling boordevol inspiratie om groener en verser te koken.

Pin It on Pinterest

Share This