Healthy verkoopt.  Het is een geweldige marketing om ‘gezond’ op de voorkant van een kookboek te zetten. Maar wat is nu eigenlijk gezond? De wetenschappers buitelen over elkaar als het gaat om vast te stellen wat nu eigenlijk gezond is. Wat voor de ene persoon een geweldige verbetering van vitaliteit is, maakt de ander onvoorstelbaar beroerd. Healthy is een kreet. Wat maakt dat Ross Dobson, een Australische schrijver, kok en eigenaar van verschillende cafés, in zijn meest recente kookboek  opmerkt dat zijn recepten healthy zijn?

In zijn voorwoord heeft hij het over smaak en dat veel van zijn recepten glutenvrij, vegetarisch of veganistisch zijn. Hij maakt graag gebruik van tomaten en peulvruchten uit blik. Wat mij betreft zijn dat nu niet perse de elementen die leiden tot de conclusie dat  zijn recepten healthy zijn. Waarom gebruik maken van blikvoer (vaak veel te zout) als het ook vers kan of zelf geweekt en gekookt. Dat is smaakvoller, goedkoper, duurzamer en beter voor je gezondheid.  Vegetarisch, glutenvrij en veganistisch zijn termen die iets zeggen over de ingrediënten van een recept maar ze maken op zichzelf de recepten niet op voorhand gezondheid bevorderend. Daarom heb ik de recepten zelf ook bekeken. Die roepen wat twijfel op.

Ross Dobson is zoals gezegd Australisch. Daar houden ze wel van een goed stuk vlees. Als je kijkt naar de vleesporties in zijn recepten, dan rekent hij al gauw zo’n 150-175 gram vlees per persoon. Dat is veel. Heel veel. Zoveel vlees is echt niet healthy. Zeker nu onderzoek heeft aangetoond dat te veel rood vlees (vlees van dieren die op vier poten rondlopen) het risico op darmkanker verhoogt. Het Voedingscentrum rekent zo’n 100 gram per persoon. Nu is het boek waarschijnlijk niet geschreven voor de Nederlandse markt maar bij vertaling van kookboeken zou daar meer aandacht aan geschonken kunnen worden.

Moeten we het kookboek dan maar laten liggen? Welnee, het is een leuk kookboek met interessante smaakcombinaties en met passie voor de slowcooker. Dobson daagt uit om de slowcooker  in het dagelijks leven regelmatig te gebruiken met recepten uit de wereldkeuken. Daar zijn meer boeken van dus het is geen verrassend kookboek. Maar als je begint als  kersverse slowcook, is het een  kookboek met genoeg inspiratie om het vaker te gebruiken. Maar kijk wel kritisch naar de ingrediënten en de portiegrootte.

Pin It on Pinterest

Share This