Kurkuma ofwel geelwortel, is afkomstig van de curcuma longa, deze behoort tot de familie van gember. Kurkuma heeft een bittere smaak en bevat curcumine. Het heeft een antioxidante, ontstekingsremmende werking en wordt in Azie en in ayurvedische geneeskunde al eeuwenlang medicinaal toegepast. Curcumine wordt in meerdere onderzoeken genoemd als preventiemiddel tegen tumoren en heeft mogelijk een gunstige werking op tumoren. Er wordt tot op heden onderzoek gedaan naar bestrijding van tumoren met curcumine. Een nadeel is dat het lichaam kurkuma moeilijk op kan nemen, inname in combinatie met peper en (olijf)olie verbetert de opname.

Hierbij een eenvoudig receptje voor een flinke immuunboost, de Albert Heijn to go verkoopt een soortgelijk goedje voor zo’n 2 euro in een flesje van 30 ml. Zelfgemaakt is ie veel goedkoper en uiteraard zoveel lekkerder!

Ingrediënten:

  • 3 kurkumawortels (bio)
  • 1 glas water
  • Sap van ½ citroen (bio)
  • 1 snuf zwarte peper
  • 1 eetlepel honing (bio, koudgeslingerd)
  • 1 scheutje olijfolie (bio, koudgeperst)

Recept:

Was de kurkumawortels goed (je hoeft ze niet te schillen) en doe ze samen met de andere ingrediënten in de blender. Blend tot alles goed vermalen is. Giet het mengsel vervolgens door een fijn zeefje, zodat je een zuivergeel sap overhoudt, dit desnoods een aantal keer. Bewaar het sap in de koelkast en neem af en toe een klein shotje. Een gezondere borrel kun je niet bedenken ;).

Pin It on Pinterest

Share This