-koken met peulvruchten, soja, ei en noten-

Steeds meer mensen laten het dagelijkse stukje vlees links liggen en kiezen er voor om de vleesconsumptie te minderen. Een ontwikkeling die ik toejuich, zowel in het kader van duurzaamheid als in het kader van gezondheid. Hoewel er aan vleesconsumptie ook best wat positieve punten zijn toe te schrijven (het bevat immers eiwit, ijzer en b-vitamines) is het dagelijks eten van vlees niet nodig. Een boodschap die de laatste jaren vast niemand is ontgaan maar niet vaak genoeg herhaald kan worden; Het eten van (teveel) vlees brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Door (dagelijkse) vleesconsumptie eet je al gauw teveel verzadigde vetten. Daarnaast wordt met name rood en bewerkt vlees in verband gebracht met hogere kans op beroertes, diabetes type 2 en diverse vormen van kanker. Boven dat ik de risico’s van het eten van teveel vlees wil belichten, wil ik (misschien nog wel meer dan dat) de voordelen van een meer plantaardig voedingspatroon onder de aandacht brengen. Vlees vaker laten staan leidt veelal tot een gevarieerder patroon, meer creativiteit in de keuken en het ontdekken van nieuwe smaken en verrassende combinaties. Bovendien kom je door het vlees weg te laten en vaker voor plantaardig te kiezen met gemak aan de aanbevolen hoeveelheid groenten. Het initiatief van het voedingscentrum om met een informatief en vegetarisch kookboek te komen vind ik dan ook een goede zet, die aansluit bij de herziene schijf van vijf (maart 2016).

In -Vandaag Vegetarisch- wordt benadrukt en onderbouwd dat je zonder vlees prima volwaardig kunt eten en alle benodigde voedingsstoffen probleemloos binnen kunt krijgen. Ook krijgen peulvruchten en zeewieren, als  “nieuwkomers”  binnen het eiwitvlak de welverdiende aandacht en wordt er kritisch gekeken naar het zoutgehalte in vleesvervangers. Bonuspunten scoort het voedingscentrum met de seizoenskalender voor Nederlandse groenten die achterin het boek staat. Lokaal en uit het seizoen komen de smaak, kwaliteit en voedingswaarde immers ten goede. In het boek delen BN-ers als Arie Boomsma hun favoriete vegetarische gerecht en hun visie op een vegetarisch eetpatroon.  Hoewel het mij persoonlijk een worst zal wezen wat er op het bord van Arie Boomsma ligt, is het natuurlijk mooi meegenomen als zijn vegetarisch voorbeeld zijn schare fans doet volgen! Fan van Arie of niet, voor elke beginnende flexitariër of vegetariër in spe geeft het nieuwe kookboek van het Voedingscentrum een leuk kijkje in de vegetarische keuken. De recepten zijn divers, helder omschreven en voor een grote doelgroep (van de oude AVG-stempel tot foodie) toegankelijk. Elk gerecht wordt ondersteund door beeldmateriaal. De ene foto wat aantrekkelijker dan de ander, simpel en zonder poespas. Een doorn in het oog vind ik echter het gebruik van de vloeibare margarine “best voedingscentrum, waarom?!”. Waarom zou je gebruik maken van zo’n sterk bewerkt en smakeloos product terwijl  moeder natuur ons olijfolie geeft waarin je prima en bovendien zoveel smaakvoller kunt bakken? Voor de toegevoegde vitaminen hoef je het met een gevarieerd eetpatroon, waarin dit boek een prima leidraad kan bieden, echt niet te doen.

Vandaag Vegetarisch is misschien niet zo flitsend als menig ander boek in een inmiddels overweldigend vega en veganaanbod. Wel is het een voor velen toegankelijk boek, met kritische blik naar wat er verkrijgbaar is in vegetarisch Nederland, en daarbij bijzondere aandacht voor het duurzaamheidsaspect. Voor het prijsje van maar 12,95 kun je je er eigenlijk geen buil aan vallen…. Maar die vloeibare margarine, zou ik toch echt in het schap laten staan, kies gewoon voor een extra vierge, koudgeperste olijfolie.

Pin It on Pinterest

Share This