Waarom zouden we als echte landrotten zeewier en zilte groente eten?
Het staat zo ver van ons dagelijks eten af en mist de uitstraling van een lekkere tomaat. Maar niets is minder waar. Zeegroenten zijn heerlijk, gezond en duurzaam. De zilte smaak voegt een bite toe maar er is meer: zeegroenten hebben verschillende smaakprofielen waardoor je eindeloos kunt variëren. Dulse is bijvoorbeeld een zeewiersoort die naar spek smaakt als het gebakken wordt. Zeegroenten zitten bovendien boordevol vitaminen, mineralen, vezels en bioactieve stoffen en zelfs een beetje omega 3 vetten. Gedroogd zijn zeewieren ook nog jaren houdbaar. Het enige wat nu nog ontbreekt is ervaring om ermee aan de slag te gaan. Het boek “Koken met zeewier en zilte groente” van Toin Wilke gaat daar hopelijk verandering in brengen. Het is een mooi vormgegeven boek met informatie over zeegroente en met veel recepten. Het helpt je op weg om maximaal gebruik te maken van de verschillende smaakprofielen. Bij elk recept staan foto’s die duidelijk maken hoe het resultaat er uit kan zien. Wat ik me realiseerde tijdens het lezen is dat je zeegroenten vooral moet zien als een extra ingrediënt. De meeste recepten zijn eigenlijk redelijk standaard maar dan wel met een extra twist. Kortom: helemaal niet moeilijk.
Het enige praktische probleem is dat zeegroenten (nog) niet overal verkrijgbaar zijn. De EkoPlaza heeft een beperkt assortiment gedroogd zeewier zoals wakame en nori. In Zeeland zal je in het seizoen (van mei tot september) bij de meeste vishandels en groentewinkels zeekraal kunnen vinden. Soms zie je ook bij de Appie opeens lamsoor liggen. Maar als je zoekt op internet, vind je dichtbij altijd wel een optie. Koop dat boek en ga ervoor!

Pin It on Pinterest

Share This