Jarenlang ben ik vegetarische kookboeken voorbij gelopen. Waarom eigenlijk? Nou, ik was geen vegetariër. Dat leek me reden genoeg.

De laatste jaren is er steeds meer onderzoek dat uitwijst dat minder vlees en meer plantaardig eten beter is voor je gezondheid en voor het milieu. Mensen willen ook minder vlees eten. Maar als je dan vraagt hoe ze dat vorm geven, hoor je meestal dat ze grijpen naar geprefabriceerde vleesvervangers. Anders gezegd, we blijven eten zoals we altijd hebben gegeten en vervangen het stuk vlees op ons bord door iets wat er op lijkt. Vervolgens denken we met enige treurigheid terug aan de dagen dat we dat echte stukje vlees op ons bord en in onze mond hadden. Dat is jammer om meerdere redenen. Heerlijke voeding heeft geen vlees nodig en kant en klare vleesvervangers hebben hun eigen nadelen. Het zijn vaak sterk bewerkte producten en ook nog eens vaak te zout en te vet. Wat moet je dan als welwillende burger?

Op internet is alles te vinden maar alleen als je weet wat je zoekt. Als het gaat om minder vlees eten, missen we tradities waar we op terug kunnen grijpen (of zijn we ze vergeten). Dat concept van een avg-tje (aardappelen, vlees en groenten) zit er zo ingehamerd. Dan zijn die vegetarische kookboeken toch wel erg handig om ons op weg te helpen. Niet de kookboeken met alleen maar mooie foto’s en het hoofd van een Bekende Nederlander. Ik bedoel kookboeken die in begrijpelijke taal vertellen waarom een gerecht de moeite waard is, of het veel tijd kost of juist niet, die vooral ingrediënten gebruiken die ik in huis heb of bij de supermarkt snel kan halen, die niet al te ingewikkeld zijn en recepten hebben die mij vlees doen vergeten. Die zijn er inmiddels. En omdat smaken verschillen: Er zijn genoeg verschillende vegetarische kookboeken om er eentje te vinden die precies past. Mijn persoonlijke favoriet is op dit moment (je weet nooit wat er morgen weer uitgegeven wordt) ‘ een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones uit 2014. Me and Mrs Jones, we got a thing going on. Ze schrijft zo enthousiast over de rijke jus van uien en tomaten dat je het niet in je hoofd haalt om er een geprefabriceerde vleesvervanger naast te leggen.

Je hoeft dus geen vegetariër te zijn om een vegetarisch kookboek ter hand te nemen. De wens om minder vlees te eten is voldoende. Zoek een leuk kookboek uit en zet ‘m gewoon op je verlanglijstje voor Sinterklaas of Kerst. Doen!

PS Er is trouwens weer een nieuw kookboek van Anna Jones uit. The modern Cook’s Year. Helaas nog niet vertaald maar ik verheug me nu al.

Pin It on Pinterest

Share This