De decembermaand is weer begonnen. We eten ons vol in de maand december om vervolgens ons voor te nemen om het anders te gaan doen in het nieuwe jaar (en dat houden we dan 3 weken vol). In ons hoofd gaan we van oud naar nieuw. In werkelijkheid nemen we ons oude zelf gewoon mee in het nieuwe jaar! We zijn nu eenmaal wie we zijn. Daarom hebben die goede voornemens maar een beperkte houdbaarheidsdatum. Maar ja, maar wat dan wel als van oud naar nieuw het niet is? Immers, doorgaan op dezelfde weg willen we ook niet. Mag het ook van minder naar meer? Hoezo meer? Kijk dan eens naar een kerstster.

Koopt u ook elk jaar in december een kerstroos of kerstster? Om ‘m vervolgens in januari de deur uit te doen nadat het laatste blad eraf gevallen is. Het is een wegwerpproduct geworden. Maar dat is helemaal niet nodig. Met de juiste verzorging van de kerstster behoudt de kerstster of kerstroos maandenlang zijn mooie gekleurde schutbladeren en met genoeg ruimte en goede voeding kan deze plant zelfs uitgroeien tot een ware boom.

Elke keer dat we na de verleidelijke decembermaand in januari gaan lijnen en opnieuw beginnen met onze goede voornemens, behandelen we ons lichaam als die kerstroos. We laten het oude achter en gaan op weg naar dat prachtige killerbody om vervolgens eind januari ons verlepte voornemen bij het afval te zetten. En elke jaar weer kopen we een nieuwe kerstroos.

Wat als we het ‘oude’ lijf nu eens gaan koesteren en verzorgen? Niet per 1 januari maar nu, hier en vandaag! Omdat ieder van ons de potentie heeft om uit te groeien van een plantje met beperkte houdbaarheidsdatum tot een ware boom. Dat vraagt om aandacht, tijd en energie, om goede voeding en om terugsnoeien en beschermen. Dan mogen nieuwe diëten voorbijkomen maar die heb je niet nodig. Je staat stevig geworteld in de aarde en je voelt wat je nodig hebt. Dan ga je niet van oud naar nieuw maar van minder naar meer. Wie wil dat nu niet?

Pin It on Pinterest

Share This