Elke dag word ik weer overspoeld met vragen hoe het nu precies zit. “ Is Paleo nu echt gezond?”, “ Een glaasje wijn zo nu en dan is toch niet slecht?” “ Kun je nu wel of niet maaltijden overslaan? “. “ “ Maar in de krant staat…..” Is low-carb niet veel beter”?

Voeding is trendy. Wetenschappers zijn druk bezig met onderzoeken (al dan niet betaald door het bedrijfsleven) en er wordt veel over gepubliceerd in boeken en tijdschriften.

Elke schrijver verwijst weer naar talloze onderzoeken en allemaal spreken ze elkaar tegen. Allemaal spreken ze hun eigen waarheid. Mijn waarheid is niet beter dan al die andere. Ik ben geen goeroe die de weg naar het licht wijst of de waarheid in pacht heeft.

Ik ben die bijhoudt wat er geschreven wordt. Ik benoem de voors en de tegens. Ik zie de kansen en de risico’s. Maar de waarheid, nee, die is nog onzichtbaar. Het menselijk lichaam is zo enorm complex. De hele voedingswetenschap staat nog in de kinderschoenen. We staan pas aan het begin.

Dat lijkt frustrerend maar in werkelijkheid is het een kans. Een kans om je eigen waarheid te gaan ontdekken.

Pin It on Pinterest

Share This