Op zoek naar een voedzame maaltijd zonder vlees? Staak je zoektocht gerust!

Deze mungbonenburgers zitten namelijk boordevol eiwitten; maar liefst 24 gram per 100 gram, hetgeen vergelijkbaar is met kipfilet. Maar naast eiwitten biedt de mungboon nog meer, mungbonen zijn namelijk rijk aan vitamine B, C, vezels en ijzer. En had ik al genoemd dat de burgers ook gewoon ontzettend lekker zijn…?

Nodig voor 3 tot 4 personen:

  • 250 gram gedroogde mungbonen
  • 2 eieren
  • Sap van ½ citroen
  • 6 eetlepels havermout
  • 4 eetlepels geroosterd sesamzaad (zelf roosteren met snuf zout)
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 rood pepertje (of minder naar wens)
  • Flinke pluk verse koriander
  • Zwarte peper
  • Olijfolie

Hoe te maken:

  • Week de mungbonen een avond vooraf in een ruime hoeveelheid water
  • Kook de mungbonen in nieuw water in ongeveer een half uur gaar en rooster in de tussentijd de sesamzaadjes met wat zout in een koekenpan
  • Giet de gekookte bonen af en spoel ze na met koud water om sneller te laten afkoelen
  • Doe de bonen samen met de overige ingrediënten in je keukenmachine fijn (vergeet de olijfolie niet)
  • Laat draaien tot de ingrediënten goed verdeeld zijn er een stevig mengsel ontstaat, schep tussentijds even door met een lepel
  • Draai van het mengsel kleine balletjes met je handen en druk tussen je handen plat tot een burger (ik maakte een stuk of 12 kleine burgertjes)
  • Laat de burgers een half uurtje opstijven in je koelkast
  • Bak de burgers in een pan met een beetje olijfolie aan beide zijden bruin

Tip: Ik serveerde de burgertjes met een salade van ijsbersla, tomaatjes, wat extra mungbonen en een eenvoudige dressing van yoghurt, citroen en koriander. Een grote burger op een volkorenbroodje serveren kan natuurlijk ook!

Pin It on Pinterest

Share This