Me and mrs Jones zijn een team. Anna Jones is chefkok, kookboekenauteur en foodstyliste. Ze is columnist bij The Guardian en schrijft ook voor diverse andere Britse kranten en tijdschriften. Zij heeft samengewerkt met geliefde chefs als Antonio Carluccio, Yotam Ottolenghi, Jamie Oliver en Mary Berry. Maar in Nederland kijken mensen mij vaak vragend aan als ik haar naam noem. Totdat ik ze een recept van haar laat proeven: pure smaakbommen! Vegetarisch het jaar door is haar derde kookboek.

Kun je van een kookboek gelukkig worden? Ik wel. Vegetarisch het jaar door is een boek dat ons helpt om groenten uit de volle grond te eten van het seizoen. De supermarkt levert tegenwoordig een assortiment groenten dat los staat van de jaargetijden. Wat hier niet groeit in de volle grond, wordt aangeleverd vanuit de kas of aangevlogen vanuit de hele wereld. Aardbeien uit Egypte, appels uit Chili, snijbonen uit Marokko, uien uit Peru. Het is een illusie om te denken dat je niet meebetaalt aan de transportkosten of de kasverwarming, nog los van de vraag wat de milieu-impact is van dat transport en de verwarmde kassen. Maar ook heeft die reistijd impact op de versheid van het product. Wat is dat nu jammer. Anna neemt je daarom mee door het jaar met seizoensproducten.

Maar ik zou Anna Jones zwaar te kort doen als dat het enige pluspunt van haar kookboek zou zijn. Anna Jones verleidt me. Echt waar. Het is pure liefde tussen haar recepten en mij. Bij elk recept staat een toelichting waarom ze enthousiast is en mogelijke varianten op het recept zelf. Elk recept zit vol met eenvoudige smaakcombinaties die je zelf niet verzint. Wat dacht je bijvoorbeeld van rozijnen geweekt in rodewijnazijn? Het is troost eten in meest pure vorm maar dan echt therapeutisch. Niet het comfortfood dat je gedachteloos opwarmt en met je hoofd voor de tv naar binnen werkt. Maar puur eten, bomvol smaak en gezonde stoffen, waar je voor gaat zitten en boven gaat hangen om te ruiken, te kijken, te proeven en jezelf te voelen.

Maar Anna is nog meer. Ze leert je koken. Hoe zit een gevulde wrap goed in elkaar, hoe maak je een stevige salade, hoe maak je een dressing, welke thee warmt je op en welke kikkert je op?

Natuurlijk ziet het boek er prachtig uit met veel foto’s en duidelijke beschrijvingen. Kortom, een must-have! O ja, en je hoeft niet eens vegetariër te zijn om het te kopen. Voldoende is dat je van lekker eten houdt.

Pin It on Pinterest

Share This