Jamie Oliver kan bij mij eigenlijk niet stuk. Dat heeft te maken met het feit dat deze man een missie heeft, die mij aanspreekt: het verbeteren van de gezondheid door middel van voedsel. Mensen toegang bieden tot volwaardig, vers en onbewerkt eten en ze helpen om de vaardigheden eigen te maken om dat eten te bereiden. Dat is waar het wat hem betreft om draait. Hij steekt zijn energie is talloze projecten om die missie ook vorm te geven. Voeding staat centraal maar nooit los van de sociale context. Wat heeft die man een enorme power en impact!

Met de regelmaat van de klok brengt hij kookboeken uit die zijn missie ondersteunen.
Nu ligt in de winkel weer een nieuwe Jamie Oliver: 5 Ingrediënten met als ondertitel Snel & Simpel koken. Het kookboek is mooi afgewerkt. Bij elk gerecht staat niet alleen de foto van het eindresultaat maar ook een beeld van de 5 ingrediënten. Dat lijkt overbodig maar je zal ze de kost moeten geven – de mensen die geen benul hebben van sugarsnaps, een lamskotelet of een shiitake en dat is precies de groep die Jamie wil bereiken. Met een foto van de ingrediënten wordt winkelen in de supermarkt een stuk gemakkelijker. Zeker als je er niet meer dan 5 nodig hebt. Bij elk gerecht staat ook aangegeven hoeveel calorieën er in een portie zitten en hoe die calorieën verdeeld zijn over vetten, eiwitten en koolhydraten. Je kunt gerechten zoeken via het register maar het kookboek is ook handig onderverdeeld in productgroepen zoals salades, vis, pasta, rijst en noedels. De kern van elk gerecht vormen de verse onbewerkte producten. De bereidingstijd is in de meeste gevallen uitermate kort. Kortom, zoals Jamie beloofd. Kijk, daar word ik nu vrolijk van.

Is er dan niets negatiefs te zeggen? Natuurlijk wel. Zucht. Jamie neemt het begrip ‘ingrediënt’ wel erg ruim. Tikka curry pasta kun je als 1 ingrediënt rekenen zoals Jamie doet, maar in zo’n potje zitten natuurlijk wel 20 andere ingrediënten. Maar goed, dat bekt wat minder als titel van een kookboek. Wat stoort, zijn niet zozeer de recepten. Achterin het kookboek staat een boodschap van Jamie’s voedingsteam met informatie over gezonde voeding. Een goed idee ware het niet dat die informatie een vertaling is van de Britse richtlijnen. Maar elk land heeft zijn eigen richtlijnen. Nederland adviseert, anders dan de Britten, om meer groenten en fruit te eten. Waar Jamie het heeft over minimaal 5 porties groente en fruit van 80 gram, adviseert het Voedingscentrum minimaal 250 gram groenten en 200 gram fruit. Voor mannen in de leeftijdscategorie van 19-50 jaar geeft Jamie een gemiddelde hoeveelheid eiwitten aan van 55 gram. Dat is minder dan het Voedingscentrum adviseert. Dat is jammer want er is al zoveel verwarring in de wereld. Wat mij betreft was het beter geweest om bij de vertaling van dit kookboek aansluiting te zoeken bij de Nederlandse richtlijnen of een kanttekening te plaatsen bij de Britse informatie. Doe het goed of doe het niet. Jamie’s voedingsteam geeft ook aan dat het merendeel van de recepten, met uitzondering van het hoofdstuk over zoetigheden, een complete maaltijd is. Waar dat niet het geval is, wordt geadviseerd om te combineren. Met dit advies is op zichzelf niets mis. Alleen vraag ik me oprecht af of de doelgroep voor wie dit kookboek geschreven is, gaat uitzoeken of een gerecht compleet is en zo nee waarmee ze moeten gaan combineren. Het moet namelijk wel snel en simpel. Een mooie aanvulling zou zijn geweest als Jamie bij maaltijden die niet compleet zijn, een tip had geplaatst.

Ken je iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken op de weg naar een gezond eetpatroon. Wil je degene niet lastigvallen met culinaire hoogstandjes? Ben je een fan van Jamie? Houd je van lekker eten dat snel klaar is? Gewoon cadeau geven (aan jezelf geven mag ook)!

Pin It on Pinterest

Share This